Monday 25 November 2013

Lervig Kaffe

Etter en hard helg med juleøl-smaking, brygging og rett og slett DIPA flatfylla, kan det være godt når mandagen kommer å nyte en fersk, nytraktet kopp med selvkverna kaffe for å "booste" moralen. Mange kjenner jo komboen kaffe og øl i form av "coffee stout", og jeg syns det å ta en liten sidevei og snakke om kaffe kunne passe inn mellom slagene.

Stavanger fikk nylig et nytt kaffebrenneri, og jeg tok meg en liten prat med daglig leder og ivrig hjemmebrygger Thorgrim Røed. 


*Hvem er Lervig Kaffe AS, og hvordan oppsto ideen om å starte et kaffebrenneri i Stavanger?

Lervig Kaffe ble etablert av barndomskameratene Ralph Kolnes og Harald Fredrik Ulltveit-Moe våren 2013. Vi pleier å si at med som så mangt, startet det hele med en forelskelse. En av eierne møtte for flere år siden, på en reise i Brasil, en niende generasjons kaffeplantasjeeier, Maria Carolina, i Mina Gerais. De holdt kontakten og for et par år siden ble tanken om egen-importering av ferske kaffe bær og etablering av et eget kaffebrenneri konkretisert. Siden sent 2011 har konseptet blitt utviklet, og våren 2013 etablertes Lervig Kaffe AS, og undertegnede ble engasjert som drifter av importselskapet Providia og brenneriet Lervig Kaffe.


*Fortell litt om hvordan dere kom i gang med etableringen?

Selve etableringen, og papirmølla rundt det, foregikk våren 2013. Jeg ble ansatt som daglig leder, og vi kom raskt i kontakt med huseier i Ryfylkegata 13, som hadde et fantastisk flott fabrikklokale ledig, hvor vi flyttet inn 15. juni. Vi undersøkte flere leverandører av brenneutstyr, og endte opp med verdens eldste produsent, nemlig tyrkiske Toper. Av dem har vi anskaffet to kaffebrennere, industrikvern og en såkalt destoner, som fjerner eventuelle fremmedlegemer fra kaffen vi altså selv importerer.


*Jeg vet dere er i direkte kontakt med kaffebøndene dere handler hos. Hvordan foregår prosessen med å finne, importere og utvikle produktene deres?

Vi har vært så heldige å ha gode kontakter med bøndene vi importerer kaffe fra, gjennom ulike kanaler. Vi har tidligere nevnte kontakt i Brasil, og presidenten i "The International Women In Coffee Association", som er kona til Brasils ambassadør til Norge, og dermed bor i Drammensveien i Oslo. I tillegg har vi et godt samarbeid med Norsk Kaffeinformasjon, som har vært meget behjelpelig i oppstarten. Inntil nå har vi hatt gode samarbeidspartneres gode anbefalinger som utgangspunkt for vår handel. Etterhvert vil vi selv reise ut og møte kaffefarmerne og selv gjøre utvalgene, slik som mange andre gjør. Men vi er nye i faget, og er avhengige av dem med kompetanse. De gode hjelperne finnes det heldigvis mange av.


*Hvor har dere fått kunnskapen om kaffebrenning fra?

Vi har lest og lært av erfarne folk i bransjen. Det er ikke enkelt å brenne kaffe, men det er godt mulig å lære seg kunsten. For det er en kunst. Det krever stor grad av nøyaktighet med hensyn på temperaturutvikling og tid, og vi lærer stadig nye momenter i dette håndverket. Det er nok dette som gjør det hele ekstra spennende.


*Dere har jo et navn som kan assosieres med et visst bryggeri i nærheten. Har dere fått noen reaksjon fra fra dem angående navnvalget?

Vi jobbet lenge med valg av navn. Vi endte på Lervig Kaffe fordi vi ønsket et solid navn som klinger godt, og selvsagt fordi vi er lokalisert i Lervig på Storhaug i Østre bydel. Vi er glade i godt øl, og Lervig Aktiebryggeri med sin profil de siste 3 årene, er vi meget glade i. Vi var naturlig nok litt spente på deres reaksjon, og den kom; meget glade var de for oss og at det endelig kom flere aktører til byen som satset på lokal mat/drikke. Vi selger endog deres eminente Johnny Low i våre produksjonslokaler, mest for moro, og fordi vi ikke trenger bevilling for å selge lettøl. For øvrig er det altså ingen forbindelse mellom bryggeri og brenneri. Når det er sagt; kaffe i ølproduksjon har, som vi vet, gitt oss mange utmerkede produkter - så et fremtidig samarbeid utelukker vi på ingen måte.


*Du er jo en ivrig hjemmebrygger, og jeg mener å huske en Two Captains klone jeg smakte for en stund siden som var meget god. Har du noe spesiellt i gjæringstankene for tiden?

Nøgne Ø Two Captains DIPA (TC) har jeg lenge holdt som min absolutte favoritt, uansett kategori. Da bryggeriet i 2011 annonserte at TC skulle ut av produksjon, opprettet jeg omgående en støttegruppe for kapteinheltene på Facebook. Denne gruppen fikk stor oppmerksomhet, og da TC i tillegg samme år fikk bronse i "The Australian International Beer Awards" (AIBA), avgjorde Nøgne Ø til vår store glede at TC skulle inngå i fast produksjon. Vi, og Nøgne Ø selv, kan være glade for at Two Captains fremdeles eksisterer. For å svare på spørsmålet, så har jeg faktisk et par brygg "på lur. Jeg ble umiddelbart så veldig glad i Lervig Rye IPA, og innså at rug er en favoritt i øl. Jeg har også en meget god tone med Nelson Sauvin, og når jeg også er så glad i mørkt øl, har jeg for tredje gang på ganske kort tid, brygget en Single Hop Rye Porter, hvor halve vørteren ble tilsatt vår egen Lervig Kaffe Premium. Det blir årets juleøl, og vi gleder oss til å smake!


*Dere holder jo til i den gamle industri bydelen Lervig, et sted som virker som det kommer til å få et veldig løft og utvikling de neste årene. Ypperlig sted for en kafé med nybrennt kaffe?

Har dere tenkt tanken? Jeg er selv litt av en nostalgiker, og opptatt av historie. Da vi endte opp i Ryfylkegata 13, og lærte mer om Varmen og industrien som har vært i dette området fra langt tilbake, ble vi mer og mer sikker på at vi var havnet på rett sted. For hundre år siden var Varmen Norges største industriområde! Vi holder til i en tidligere hermetikkfabrikk som ble etablert i 1905. De store maleriene vi - i utgangspunktet mot eierens vilje - har hengt opp på veggene våre, viser at dette var veldig store etableringer på begynnelsen av 1900-tallet. Med den utviklingen Østre bydel har i vente, er vi overbevist om at timing og lokalisering for oss er den aller beste. Vi liker tanken på å være med å tette gapet mellom Pedersgata og Ostehuset Øst. Folk i Stavanger, eller mange her, mener at Østre bydel er langt unna sentrum. Gå den samme distansen i Oslo, og du tenker ikke på det engang. Dette må Stavanger folk snart innse. Kom til Østre bydel, det er her det skjer spennende saker og ting.


*Hva er fremtidsplanene for Lervig Kaffe?/Vil vi se produktene deres i butikker, på kaféer og barer?

Lervig Kaffe skal være leverandør av kvalitetskaffe til hotell, restaurant, catering, bedrift, storhusholdning, kaffebarer, kantiner, kontorlandskaper og selvsagt også til privatmarkedet. Vi skal leke oss med oppskrifter og blandinger, og gjerne lage sære ting for den kresne, men for å ha anledning til det sistnevnte, skal vi først og fremst levere meget god kaffe til storforbrukerne og en kaffe som "folk flest" kan like. Vi er i desember 2013 også forhandler av baristamaskiner til bedrifts- og privatmarkedet, i tillegg til kaffeautomater av ulike slag. Dermed blir vi blant annet komplett leverandør for bedriftsmarkedet med utleie av maskiner leveranser av "rykende" fersk kaffe. Vi ønsker naturlig nok å åpne vår egen kaffebar i produksjonslokalet i Ryfylkegata 13, vi har jo en fantastisk beliggenhet og et helt utrolig flott forgård, som vi vil bruke til uteservering, konserter og andre spennende arrangementer. Vi ønsker på sikt å åpne en eller flere egne kaffebarer i og utenfor Stavanger. Tiden vil vise når det skjer.


*Noen siste ord?

Vi synes vi har blitt meget godt mottatt i Stavanger så langt, og ønsker å takke for dette. Vi skal fortsette å være et utmerket lokalt alternativ og levere topp kvalitet hele tiden. Vi importerer selv, vi handler direkte og rettferdig med kaffebønder i flere land. Vi gjør hele jobben selv. Bergen har hatt Friele siden 1799. Stavanger har nå fått Lervig Kaffe.

Mvh
Thorgrim

Gjengen bak Lervig Kaffe
Vi ønsker Lervig Kaffe lykke til og undertegnede kan skrive under på at kaffen er nydelig, både fersk pressa til frokosten og i hjemmebrygget, og har nylig brukt en espresso variant i en stout som var brygga høsten 2012. En skikkelig oppkvikker.

(bildene er hentet fra Lervig Kaffe sin Facebook og hjemmeside)

1 comment:

  1. Takk for en godt skrevet artikkel. Interessant å høre om nyetableringen og lidenskapen for god kaffe!

    ReplyDelete