Saturday 14 December 2013

Julegavetips til den ølintresserte

Julen nærmer seg og igjen er tiden inne til å kaste bort dine hardt tjente penger på bøker og gaver som aldri vil blir lest eller brukt. Presanger som blir gjemt vekk i hyller eller kjellere og strategisk satt frem eller tatt i bruk når giveren dukker opp for visitt. Stor-kapitalen gnir seg i hendene over at vi stadig bruker flere kroner og er lydige forbrukere, men må det være sånn? Eller kanskje viktigst av alt, ønsker vi at det skal være slik?

Det er få ting her i verden menn (og noen kvinner) bryr seg mer om enn øl, samtidig som det generelle kunnskapsnivået om øl i befolkningen virker heller labert. Noe av grunnen til dette kan være at det har vært mangel på skikkelig øl-litteratur på norsk, men dette er nå løst, for Kagge Forlag har i år gitt ut to bøker om akkurat dette på vårt morsmål. Men denne gangen er ikke temaet puber i Praha, belgiske munker eller internasjonal lager, det handler nemlig om hjemmebrygging.


Håndbok i ølbrygging av Gustav Foseid


Dette er en meget lettlest bok spekket med informasjon, jeg leste den når jeg var på vei til Plzen i Tsjekkia og ble ferdig med den lenge før jeg kom frem. Gustav er leder i "Norbrygg - norsk hjemmebryggerforening" og har tidligere også dratt inn Gullmedalje i NM i hjemmebrygging i klassen lys ale med sin Berliner Weisse; Rosa Berlinerbolle. Så erfaringen tilsier at dette er en mann som kan sine saker. Hele 216 investorer er grunnen til at denne boka eksisterer, da prosjektet har blitt forhåndsfinansiert av ivrige øl-fans via newjelly.com. Meget kort oppsummert så tar boken først for seg råvarene & utstyret man trenger for å komme i gang, før den går igjennom de mest kjente øl-stilene og hvordan du mestrer kunsten å lage de. Dette er "brygging 101" spredt ut på 143 sider, den er så kort og presis at selv den mest ukonsentrerte surmule vil klare å komme seg igjennom fra perm til perm. Jeg liker ofte å si når jeg snakker med folk som er nysgjerrig på brygging, "at en hver idiot kan på første forsøk uten erfaring lage bedre øl hjemme, enn det du kan kjøpe fra de store norske bryggeriene på kolonialbutikken", denne boken vil gi leseren kunnskapen og informasjonen som trengs for å få kunne bli til akkurat denne idioten.

Det er mye mulig at de har denne boken hos en bokhandel-kjede med avdeling nær deg, men boken anbefales kjøpt via norges ledende butikk innenfor hjemmebrygg utstyr og råvarer, nemlig "Bryggselv", da ramler den ned i din postkasse innen noen få dager for den nette sum av 259 kroner, direkte-link her. 

Forhåndsvisning av noen kapitler fra boka kan du lese her
Ølbrygging fra hånd til munn av Thomas Horne & Colin Eick


Jeg var så heldig å treffe disse karismatiske forfatterne på Bergen Ølfestival tidligere i år, derfor kan du selv se hva de har å si om boka de har laget: Youtube link!

Uansett, jeg likte denne boken bedre enn den over av den enkle grunn at den ser ganske mye finere ut, samt at mange bryggere får uttale seg. Problemstillingen med dette er at det blir litt selvmotsigelser her og der, men fullstendig enighet vil det jo aldri være. Mike Murphy fra Lervig, Kjetil Jukiun fra Nøgne Ø, Evan Lewis fra Ægir og hele 13 andre bryggere er omtalt, sitert og har oppskriftene fra sine mest suksessfulle brygg på trykk. Garantert det mest omfattende leksikon på norske mikrobryggeriøl-oppskrifter noen sinne. På lik linje med "Håndbok i ølbrygging" får du også her en gjennomgang av ølstiler, råvarer, utstyr og bryggeprosesser. Hva man skal gjøre, hvordan og hvorfor og ikke minst hva man absolutt ikke må gjøre. Det er til og med et kapittel om hvordan man skal drikke øl, som bør være en oppvekker for noen og en hver av en synser der ute. Nevnte jeg at boka er fantastisk godt illustrert og at den inneholder masse flotte bilder? Kunnskapen er uansett brettet ut over 205 fargerike sider. Førsteopplaget på 10.000 bøker er allerede utsolgt, men frykt ikke, du finner andre opplaget i butikkene allerede nå.

Også denne herligheten kan kjøpes på vår alles favoritt bryggebutikk for 349 kroner via denne linken. Sjekk også gjerne ut ølportalen sin anmeldelse av boken her. Du kan få se en forhåndsvisning av starten av boka her.
Den store gaven med den store gevinsten!


Dette er gaven som gjør deg til "Helt" med stor H for den du gir den til, presangen som vil gi deg massevis med deilig gratis øl. Om det er til et familiemedlem, en partner eller en venn, samme det, dette er den ultimate måte å si "jeg er glad i deg" på, "men gi meg nå litt øl er du snill!" For kun 2.899 kroner kan du gi noen absolutt lykke, de får øyeblikkelig løyve til å kalle seg selv trollmann og brygger. Magiske eliksirer er rett rundt hjørnet. Kjøper du da i tillegg nybegynnersettet til 1.699 så mangler man kun flaskene å sette ølet i når det er ferdig gjæret, og flasker har man gjerne tilgang til gratis? Det vil si at for under 5.000 kroner får man bryggeutstyret, nødvendige duppeditter og en av de to nevnte bøkene over med all informasjon man kan trenge, og pr. publiseringsdato så er alt på lager! Dette er alt utstyret man trenger for å lage uendelig mye øl!
Linker til hvor du kan få kjøpt dette finner du under, vi henviser igjen til bryggebutikken med raskest levering i Norge:

Ok, ønsker dere alle til lykke med julehandelen, bruk pengene fornuftig på gaver som vil bli satt pris på, hos butikker med kompetanse og kjærlighet for arbeidet de driver med. For da er du med på å gjøre jorden til et bedre sted å bo!

God Jól & skål
- Haffy

1 comment:

  1. Significant lover of your site, a considerable amount of your site posts have actually helped me out. Searching toward updates!
    driving school Ohio
    driving schools in Ohio
    <a href="http://ww

    ReplyDelete