Saturday, 14 December 2013

Julegavetips til den ølintresserte

Julen nærmer seg og igjen er tiden inne til å kaste bort dine hardt tjente penger på bøker og gaver som aldri vil blir lest eller brukt. Presanger som blir gjemt vekk i hyller eller kjellere og strategisk satt frem eller tatt i bruk når giveren dukker opp for visitt. Stor-kapitalen gnir seg i hendene over at vi stadig bruker flere kroner og er lydige forbrukere, men må det være sånn? Eller kanskje viktigst av alt, ønsker vi at det skal være slik?

Det er få ting her i verden menn (og noen kvinner) bryr seg mer om enn øl, samtidig som det generelle kunnskapsnivået om øl i befolkningen virker heller labert. Noe av grunnen til dette kan være at det har vært mangel på skikkelig øl-litteratur på norsk, men dette er nå løst, for Kagge Forlag har i år gitt ut to bøker om akkurat dette på vårt morsmål. Men denne gangen er ikke temaet puber i Praha, belgiske munker eller internasjonal lager, det handler nemlig om hjemmebrygging.


Håndbok i ølbrygging av Gustav Foseid


Dette er en meget lettlest bok spekket med informasjon, jeg leste den når jeg var på vei til Plzen i Tsjekkia og ble ferdig med den lenge før jeg kom frem. Gustav er leder i "Norbrygg - norsk hjemmebryggerforening" og har tidligere også dratt inn Gullmedalje i NM i hjemmebrygging i klassen lys ale med sin Berliner Weisse; Rosa Berlinerbolle. Så erfaringen tilsier at dette er en mann som kan sine saker. Hele 216 investorer er grunnen til at denne boka eksisterer, da prosjektet har blitt forhåndsfinansiert av ivrige øl-fans via newjelly.com. Meget kort oppsummert så tar boken først for seg råvarene & utstyret man trenger for å komme i gang, før den går igjennom de mest kjente øl-stilene og hvordan du mestrer kunsten å lage de. Dette er "brygging 101" spredt ut på 143 sider, den er så kort og presis at selv den mest ukonsentrerte surmule vil klare å komme seg igjennom fra perm til perm. Jeg liker ofte å si når jeg snakker med folk som er nysgjerrig på brygging, "at en hver idiot kan på første forsøk uten erfaring lage bedre øl hjemme, enn det du kan kjøpe fra de store norske bryggeriene på kolonialbutikken", denne boken vil gi leseren kunnskapen og informasjonen som trengs for å få kunne bli til akkurat denne idioten.

Det er mye mulig at de har denne boken hos en bokhandel-kjede med avdeling nær deg, men boken anbefales kjøpt via norges ledende butikk innenfor hjemmebrygg utstyr og råvarer, nemlig "Bryggselv", da ramler den ned i din postkasse innen noen få dager for den nette sum av 259 kroner, direkte-link her. 

Forhåndsvisning av noen kapitler fra boka kan du lese her




Ølbrygging fra hånd til munn av Thomas Horne & Colin Eick


Jeg var så heldig å treffe disse karismatiske forfatterne på Bergen Ølfestival tidligere i år, derfor kan du selv se hva de har å si om boka de har laget: Youtube link!

Uansett, jeg likte denne boken bedre enn den over av den enkle grunn at den ser ganske mye finere ut, samt at mange bryggere får uttale seg. Problemstillingen med dette er at det blir litt selvmotsigelser her og der, men fullstendig enighet vil det jo aldri være. Mike Murphy fra Lervig, Kjetil Jukiun fra Nøgne Ø, Evan Lewis fra Ægir og hele 13 andre bryggere er omtalt, sitert og har oppskriftene fra sine mest suksessfulle brygg på trykk. Garantert det mest omfattende leksikon på norske mikrobryggeriøl-oppskrifter noen sinne. På lik linje med "Håndbok i ølbrygging" får du også her en gjennomgang av ølstiler, råvarer, utstyr og bryggeprosesser. Hva man skal gjøre, hvordan og hvorfor og ikke minst hva man absolutt ikke må gjøre. Det er til og med et kapittel om hvordan man skal drikke øl, som bør være en oppvekker for noen og en hver av en synser der ute. Nevnte jeg at boka er fantastisk godt illustrert og at den inneholder masse flotte bilder? Kunnskapen er uansett brettet ut over 205 fargerike sider. Førsteopplaget på 10.000 bøker er allerede utsolgt, men frykt ikke, du finner andre opplaget i butikkene allerede nå.

Også denne herligheten kan kjøpes på vår alles favoritt bryggebutikk for 349 kroner via denne linken. Sjekk også gjerne ut ølportalen sin anmeldelse av boken her. Du kan få se en forhåndsvisning av starten av boka her.




Den store gaven med den store gevinsten!


Dette er gaven som gjør deg til "Helt" med stor H for den du gir den til, presangen som vil gi deg massevis med deilig gratis øl. Om det er til et familiemedlem, en partner eller en venn, samme det, dette er den ultimate måte å si "jeg er glad i deg" på, "men gi meg nå litt øl er du snill!" For kun 2.899 kroner kan du gi noen absolutt lykke, de får øyeblikkelig løyve til å kalle seg selv trollmann og brygger. Magiske eliksirer er rett rundt hjørnet. Kjøper du da i tillegg nybegynnersettet til 1.699 så mangler man kun flaskene å sette ølet i når det er ferdig gjæret, og flasker har man gjerne tilgang til gratis? Det vil si at for under 5.000 kroner får man bryggeutstyret, nødvendige duppeditter og en av de to nevnte bøkene over med all informasjon man kan trenge, og pr. publiseringsdato så er alt på lager! Dette er alt utstyret man trenger for å lage uendelig mye øl!




Linker til hvor du kan få kjøpt dette finner du under, vi henviser igjen til bryggebutikken med raskest levering i Norge:





Ok, ønsker dere alle til lykke med julehandelen, bruk pengene fornuftig på gaver som vil bli satt pris på, hos butikker med kompetanse og kjærlighet for arbeidet de driver med. For da er du med på å gjøre jorden til et bedre sted å bo!

God Jól & skål
- Haffy

Monday, 25 November 2013

Lervig Kaffe

Etter en hard helg med juleøl-smaking, brygging og rett og slett DIPA flatfylla, kan det være godt når mandagen kommer å nyte en fersk, nytraktet kopp med selvkverna kaffe for å "booste" moralen. Mange kjenner jo komboen kaffe og øl i form av "coffee stout", og jeg syns det å ta en liten sidevei og snakke om kaffe kunne passe inn mellom slagene.

Stavanger fikk nylig et nytt kaffebrenneri, og jeg tok meg en liten prat med daglig leder og ivrig hjemmebrygger Thorgrim Røed. 


*Hvem er Lervig Kaffe AS, og hvordan oppsto ideen om å starte et kaffebrenneri i Stavanger?

Lervig Kaffe ble etablert av barndomskameratene Ralph Kolnes og Harald Fredrik Ulltveit-Moe våren 2013. Vi pleier å si at med som så mangt, startet det hele med en forelskelse. En av eierne møtte for flere år siden, på en reise i Brasil, en niende generasjons kaffeplantasjeeier, Maria Carolina, i Mina Gerais. De holdt kontakten og for et par år siden ble tanken om egen-importering av ferske kaffe bær og etablering av et eget kaffebrenneri konkretisert. Siden sent 2011 har konseptet blitt utviklet, og våren 2013 etablertes Lervig Kaffe AS, og undertegnede ble engasjert som drifter av importselskapet Providia og brenneriet Lervig Kaffe.


*Fortell litt om hvordan dere kom i gang med etableringen?

Selve etableringen, og papirmølla rundt det, foregikk våren 2013. Jeg ble ansatt som daglig leder, og vi kom raskt i kontakt med huseier i Ryfylkegata 13, som hadde et fantastisk flott fabrikklokale ledig, hvor vi flyttet inn 15. juni. Vi undersøkte flere leverandører av brenneutstyr, og endte opp med verdens eldste produsent, nemlig tyrkiske Toper. Av dem har vi anskaffet to kaffebrennere, industrikvern og en såkalt destoner, som fjerner eventuelle fremmedlegemer fra kaffen vi altså selv importerer.


*Jeg vet dere er i direkte kontakt med kaffebøndene dere handler hos. Hvordan foregår prosessen med å finne, importere og utvikle produktene deres?

Vi har vært så heldige å ha gode kontakter med bøndene vi importerer kaffe fra, gjennom ulike kanaler. Vi har tidligere nevnte kontakt i Brasil, og presidenten i "The International Women In Coffee Association", som er kona til Brasils ambassadør til Norge, og dermed bor i Drammensveien i Oslo. I tillegg har vi et godt samarbeid med Norsk Kaffeinformasjon, som har vært meget behjelpelig i oppstarten. Inntil nå har vi hatt gode samarbeidspartneres gode anbefalinger som utgangspunkt for vår handel. Etterhvert vil vi selv reise ut og møte kaffefarmerne og selv gjøre utvalgene, slik som mange andre gjør. Men vi er nye i faget, og er avhengige av dem med kompetanse. De gode hjelperne finnes det heldigvis mange av.


*Hvor har dere fått kunnskapen om kaffebrenning fra?

Vi har lest og lært av erfarne folk i bransjen. Det er ikke enkelt å brenne kaffe, men det er godt mulig å lære seg kunsten. For det er en kunst. Det krever stor grad av nøyaktighet med hensyn på temperaturutvikling og tid, og vi lærer stadig nye momenter i dette håndverket. Det er nok dette som gjør det hele ekstra spennende.


*Dere har jo et navn som kan assosieres med et visst bryggeri i nærheten. Har dere fått noen reaksjon fra fra dem angående navnvalget?

Vi jobbet lenge med valg av navn. Vi endte på Lervig Kaffe fordi vi ønsket et solid navn som klinger godt, og selvsagt fordi vi er lokalisert i Lervig på Storhaug i Østre bydel. Vi er glade i godt øl, og Lervig Aktiebryggeri med sin profil de siste 3 årene, er vi meget glade i. Vi var naturlig nok litt spente på deres reaksjon, og den kom; meget glade var de for oss og at det endelig kom flere aktører til byen som satset på lokal mat/drikke. Vi selger endog deres eminente Johnny Low i våre produksjonslokaler, mest for moro, og fordi vi ikke trenger bevilling for å selge lettøl. For øvrig er det altså ingen forbindelse mellom bryggeri og brenneri. Når det er sagt; kaffe i ølproduksjon har, som vi vet, gitt oss mange utmerkede produkter - så et fremtidig samarbeid utelukker vi på ingen måte.


*Du er jo en ivrig hjemmebrygger, og jeg mener å huske en Two Captains klone jeg smakte for en stund siden som var meget god. Har du noe spesiellt i gjæringstankene for tiden?

Nøgne Ø Two Captains DIPA (TC) har jeg lenge holdt som min absolutte favoritt, uansett kategori. Da bryggeriet i 2011 annonserte at TC skulle ut av produksjon, opprettet jeg omgående en støttegruppe for kapteinheltene på Facebook. Denne gruppen fikk stor oppmerksomhet, og da TC i tillegg samme år fikk bronse i "The Australian International Beer Awards" (AIBA), avgjorde Nøgne Ø til vår store glede at TC skulle inngå i fast produksjon. Vi, og Nøgne Ø selv, kan være glade for at Two Captains fremdeles eksisterer. For å svare på spørsmålet, så har jeg faktisk et par brygg "på lur. Jeg ble umiddelbart så veldig glad i Lervig Rye IPA, og innså at rug er en favoritt i øl. Jeg har også en meget god tone med Nelson Sauvin, og når jeg også er så glad i mørkt øl, har jeg for tredje gang på ganske kort tid, brygget en Single Hop Rye Porter, hvor halve vørteren ble tilsatt vår egen Lervig Kaffe Premium. Det blir årets juleøl, og vi gleder oss til å smake!


*Dere holder jo til i den gamle industri bydelen Lervig, et sted som virker som det kommer til å få et veldig løft og utvikling de neste årene. Ypperlig sted for en kafé med nybrennt kaffe?

Har dere tenkt tanken? Jeg er selv litt av en nostalgiker, og opptatt av historie. Da vi endte opp i Ryfylkegata 13, og lærte mer om Varmen og industrien som har vært i dette området fra langt tilbake, ble vi mer og mer sikker på at vi var havnet på rett sted. For hundre år siden var Varmen Norges største industriområde! Vi holder til i en tidligere hermetikkfabrikk som ble etablert i 1905. De store maleriene vi - i utgangspunktet mot eierens vilje - har hengt opp på veggene våre, viser at dette var veldig store etableringer på begynnelsen av 1900-tallet. Med den utviklingen Østre bydel har i vente, er vi overbevist om at timing og lokalisering for oss er den aller beste. Vi liker tanken på å være med å tette gapet mellom Pedersgata og Ostehuset Øst. Folk i Stavanger, eller mange her, mener at Østre bydel er langt unna sentrum. Gå den samme distansen i Oslo, og du tenker ikke på det engang. Dette må Stavanger folk snart innse. Kom til Østre bydel, det er her det skjer spennende saker og ting.


*Hva er fremtidsplanene for Lervig Kaffe?/Vil vi se produktene deres i butikker, på kaféer og barer?

Lervig Kaffe skal være leverandør av kvalitetskaffe til hotell, restaurant, catering, bedrift, storhusholdning, kaffebarer, kantiner, kontorlandskaper og selvsagt også til privatmarkedet. Vi skal leke oss med oppskrifter og blandinger, og gjerne lage sære ting for den kresne, men for å ha anledning til det sistnevnte, skal vi først og fremst levere meget god kaffe til storforbrukerne og en kaffe som "folk flest" kan like. Vi er i desember 2013 også forhandler av baristamaskiner til bedrifts- og privatmarkedet, i tillegg til kaffeautomater av ulike slag. Dermed blir vi blant annet komplett leverandør for bedriftsmarkedet med utleie av maskiner leveranser av "rykende" fersk kaffe. Vi ønsker naturlig nok å åpne vår egen kaffebar i produksjonslokalet i Ryfylkegata 13, vi har jo en fantastisk beliggenhet og et helt utrolig flott forgård, som vi vil bruke til uteservering, konserter og andre spennende arrangementer. Vi ønsker på sikt å åpne en eller flere egne kaffebarer i og utenfor Stavanger. Tiden vil vise når det skjer.


*Noen siste ord?

Vi synes vi har blitt meget godt mottatt i Stavanger så langt, og ønsker å takke for dette. Vi skal fortsette å være et utmerket lokalt alternativ og levere topp kvalitet hele tiden. Vi importerer selv, vi handler direkte og rettferdig med kaffebønder i flere land. Vi gjør hele jobben selv. Bergen har hatt Friele siden 1799. Stavanger har nå fått Lervig Kaffe.

Mvh
Thorgrim

Gjengen bak Lervig Kaffe
Vi ønsker Lervig Kaffe lykke til og undertegnede kan skrive under på at kaffen er nydelig, både fersk pressa til frokosten og i hjemmebrygget, og har nylig brukt en espresso variant i en stout som var brygga høsten 2012. En skikkelig oppkvikker.

(bildene er hentet fra Lervig Kaffe sin Facebook og hjemmeside)

Friday, 15 November 2013

Interview with Hr. Papsø of Amager Bryghus




Henrik Papsø of Amager Bryghus visited my local, Cardinal, the 10th & 11th of November to be the host at the yearly X-mas Beer test. The day after he held a tasting of his own telling his & Amager's story and letting the crowd sample many Amager Beers. Henrik is also known for his work in the Danish Beer Enthusiasts and also as a well travelled beer taster with over 25.000 ratings on ratebeer.com.

Enjoy
- Haffy

Friday, 8 November 2013

Austmann smaking, nytt bryggeri fra Trondheim!





Heisann dere, i denne videoen smaker vi på følgende Austmann øl:
  • Bastogne
  • Northumberland
  • Crater Lake
  • Tre Gamle Damer
  • Humledugg
  • Blåbærstout
  • Jingle Beer
  • Number Nine
  • Åretvette
Alle disse ølene ble sluppet på forrige slipp hos Vinmonopolet nå den 1. november, unntatt "Number Nine". 

God helg
- Haffy & Kjetil 

Thursday, 24 October 2013

Ølfestivalen 2013 på Nærbø: Video & Bilder

Den 18 & 19 oktober var det Ølmesse i Nærbøhallen med blandt annet Nøgne Ø, Kinn, Ægir, Lervig, Voss, Ringnes, Aass, Berentsen & ABC Brewing. Vi i Die By The Beer stilte selvsagt opp for å gjøre en reportasje. Gå en artikkel tilbake i menyen og du kan lese intervjuet Kjetil gjorde med festivalsjef Sigbjørn Lerbrekk før festivalen. Festivalen var uten tvil igjen en suksess, desverre fikk jeg selv kun muligheten til å være der den første dagen, så bildene og filmen du kan se under er fra fredag 18 oktober. Kos deg med et sjeldent intervju med Tore Nybø fra Nøgne Ø & et eksklusivt intervju med Nøgne Ø sin Amerikanske "intern" Thomas Norberg som vanligvis tilbringerer tiden sin i 961 Beer som holder til i Beirut, Libanon. Det var nesten 200 forskjellige øl, masse godbiter bra distrubitørene Beer Enthusiast & Cask. Ølbutikken på Vaaland i Bryne var også tilstede, det samme var ølbaren Cardinal fra Stavanger, samt Bryggselv & Petit Agentur som selger hjemmebryggerutstyr. Mat, musikk og ost fra Tine, alt man trenger på en ølfestival var på plass. Gleder meg til neste gang, men vær så snill kjære Jæren Ølklubb, ikke la oss måtte vente to år til neste gang, det har vi ikke tålmodighet til.


Som vanlig er det HD, så se i full skjerm!

Bildene finner du på Flickr her. De er veldig fine så skjekk de ut!

Skål
-Haffy

Wednesday, 16 October 2013

Ølfestivalen 2013 på Nærbø: Et lite intervju med Sigbjørn Lerbrekk


Jeg sitter på toget hjem fra Nærbø en høstkveld 2011 og tenker: "Gjett om jeg gleder meg til neste gang. Synd det er hele to år til neste gang". Det var selvfølgelig turen hjem fra den forrige Ølfestivalen på Nærbø. Vi hadde smakt sake fra Nøgne Ø, Ægir hadde nettopp lansert Harvest Ale, Kinn var relativt "nye" og hadde gitt oss en smakebit av deres Foreign Extra Double Imperial Russian Export Stout Porter og Eddie fra Midtfyns hadde sjarmert oss alle i senk med sitt "stand-up" foredrag. To år til neste gang. To år er lenge å vente. Vel, plutselig er vi alle blitt to år eldre, et par kilo tyngre og særdeles lite klokere, og plutselig er tiden inne for å kaste seg på lokaltoget sørover igjen. 

I anledningen ønsket jeg å ta en liten prat med en av initiativtakerne, Sigbjørn Lerbrekk, fra Jæren Ølklubb som arrangerer festivalen. Dette er tredje gangen festivalen arrangeres, og forskjellen fra de foregående årene er at festivalen har utvidet med én dag, i tillegg til å ha flere norske, samt utenlandske aktører. Ølmenyen har også vokst betraktelig, noe de som vil delta på arrangementet vil få stor glede av.


*Fortell litt om hvordan dere kom i gang med festivalen. Hvor kom ideen fra, hvor lang tid tok det å realisere festivalen? (hadde dette noe å gjøre med det store hjemmebrygger miljøet man finner over hele Jæren)

  • Vi var noen personer som jobbet i Nærbø Idrettslag som ønsket å lage en Oktoberfest, og videre fikk lyst å lage en ølmesse. Vi forstod fort at et idrettslag ikke kunne arrangere en ølmesse med tanke på verdiene og holdningene som følger med. Derfor stiftet vi Jæren Ølklubb. Våre vedtekter forteller at vårt hovedmål er å arrangere ølmesse på Nærbø hvert annet år, og vi ønsker med dette å fremme kunnskap om øl og ølkultur til den generelle befolkning. Vårt eventuelle overskudd skal også doneres til Nærbø Idrettslag når klubben ønsker det. Vi brukte 1 års tid på å realisere festivalen. Alt gjøres på dugnad. Vi som tok initiativet til dette hadde på den tiden lite peiling på øl utover Tou, Carlsberg og Guiness, og knyttet derfor fort til oss personer med faglig kompetanse, både hjemmebryggere, personer som drev ølutsalg og andre med stor interesse for øl

*Hvilke utfordringer og uforutsette hendelser møtte dere i starten, og var det mye byråkrati å jobbe seg gjennom for å få alle tillatelser på plass?

  • Vi støtte på lite problemer i det hele. Vi var heldige og fikk med oss mange faglig kompetente personer i staben, slik at vi løste det meste fortløpende. 

Sammy (Ølportalen) og Kjetil

*Hvem er initiativ takerne bak festivalen og hvor mange er involvert i prosessen?

  • Noe er jo nevt tidligere. På www.jølk.no finner du listen over alle som er med i prosessen, totalt 14 stk

*Hva gjorde at dere valgte å gjennomføre dette på Nærbø, og ikke gjøre det «trygge» og holde det i Sandnes eller Stavanger.

  • I og med at dette har utspring på Nærbø, ble det naturlig. En annen faktor er at dette gjøres på dugnad, og dugnadsånden er som kjent fortsatt sterk på bygdene. At det var mulig var vi aldri i tvil om. Før vi startet var det allerede arrangert både whisky og vinmesse på Nærbø. 

*Dere har gått over fra å ha én dag for to år siden til nå å holde festivalen over to dager, noe som viser at interessen tydeligvis er stor blant folk. Hvordan falt valget på å kjøre arrangementet over to dager?

  • Vi har absolutt sett en økende interesse. Vi har bare plass til 1300 personer i messelokalet, og antar at det er et antall vi kan nå dette året. Det er delvis årsaken til at vi ville supplere med en dag. En annen årsak er at mange utstillere reiser langt for å komme til oss, og vi ønsker at de skal få litt mer ut av det. 

*Fortell litt om prosessen om å skaffe bryggerier, leverandører og utstillere. Når startet planleggingen for årets festival, og når falt de siste brikkene på plass?

  • Her har forskjellige personer i klubben ansvar for sine «utstillere». Siste messe var i 2011. Frem til Oktober i fjor hadde vi et par samlinger angående 2013 for å holde «koken». Prosessen startet for fullt igjen i Oktober 2012. Altså bruker vi ca 1 år på planleggingen. De siste brikkene faller på plass en dag og to før festivalen, aldri før. Det er mange utstillere, det er mye som skal klaffe, spesielt logistikkmessig, så vi må snu oss fort mange ganger når det drar seg til. Men det løser seg alltid. 

Nærbøl 2011 fra Lervig

*Allerede i 2011 fikk dere laget et eget øl hos Lervig (som var en Nelson bombe hvis jeg husker riktig). I år er det ABC/Kinn som står for produksjonen. Fortell litt om prosessen her, og hvordan er responsen fra publikum så langt?

    Vi var aldri i tvil om gjenta dette. Odd Rune Hølland som er med i komiteen, kom i kontakt med Kim Odland hos ABC Brewing, og luftet et samarbeid. ABC var positive. Deretter kom Kim ut med første testbrygg som vi fikk smake på vårt faste møtested Holdeplassen Pub. Kim tok med seg tilbakemeldingene vi ga, og kom senere tilbake med runde to. Denne ble godkjent. Sammen ble vi enige om å bruke Kinn som produsent. Vi er fasinert av at Kinn bruker åpne gjæringskar, og det var litt av årsaken til at valget falt på dem denne gang. Interessen har vært enorm. Vi produserte totalt 3500 liter ( mot 700 i 2011 ) og er snart utsolgt. På flaske er det kun Vaaland Ølutsalg som har litt igjen. Noen puber sitter med noen fat. Vi har selvsagt også spart nok til messen, slik at alle kan få smake (Redaktøren kan bekrefte at ølet smaker fantastisk både fra fat og de karakteristiske Kinn flaskene)
















*Kommer det til å bli snakk om å gjøre festivalen årlig?

  • Ikke på nåværende tidspunkt. Det arrangeres også whiskeymesse på Nærbø annet hvert år, og den går av stabelen de årene vi ikke har messe. Men man skal aldri si aldri

*Nå popper det jo opp ølfestivaler over hele landet. Har dere dialog og samarbeid med noen av disse?


  • Nesten ikke. Det betyr ikke at vi ikke ønsker det i fremtiden. 


*Hva blir framtidsplanene for Ølfestivalen på Nærb, og hvilke bryggerier står øverst på ønskelisten? Hva ønsker dere å gjennomføre og videreutvikle i fremtiden?

  • Vanskelig å si noe konkret her. Vi har allerede, og har hatt, utenlandske bryggerier på listen. Det vil vi jobbe for å få mer av de neste årene. Samtidig ønsker vi at mest mulig av de norske er med oss til enhver tid, og ønsker selvsagt spesielt å støtte de som har vært med oss fra starten. Videreutvikle oss er vi nødt til. Det blir som med alt annet, ellers stagnerer det. Her har vi allerede flere ideer på blokka, med ønsker ikke å si noe om det enda. 

*Noen siste ord?

Vi gleder oss vanvittig til messen. Riggingen begynner onsdag 16 oktober, og allerede torsdagen begynner utstillerne å komme. Vi gjør alt vi kan for å kalle oss «Norges beste ølmesse», og når vi ser på bredden av utstillere som kommer også i år er vi sikre på å klare det.

Vi ønsker alle velkommen til ølmesse på Nærbø i hyggelige omgivelser, og skal yte vårt aller beste for at dere trives hos oss.


Skål, og vel møtt!
Sigbjørn, JØLK


Disse to karene kommer også i år!


Etter å ha tatt en sniktitt i programmet, som forøvrig forblir en godt bevart hemmelighet frem til dørene åpner på Fredag, kan jeg hinte frem at årets program ser meget lovende ut, både når det gjelder øl meny, aktører og ikke minst bryggeriene som stiller. For mer informasjon kan dere klikke dere inn på Jæren ØlKlubb sine sider, der programmet for begge dagene står. Jeg oppfordrer alle som har anledning til å ta turen innom, men er stygt redd for at billetter, som forøvrig kan kjøpes på www.billettservice.no, kan forsvinne fort jo nærmere helgen vi kommer. Vi ønsker Jæren Ølklubb lykke til med det som sannsynligvis blir et fantastisk festival, og ser frem til å ta en skål med dere på Nærbø til helgen.

Hepp hepp og to klaser bananer!
- Kjetil


Eddie Szweda fra Midtfyns kommer i år også, her sammen med Haffy.



Monday, 14 October 2013

Interview with Brewmaster Václav Berka of Pilsner Urquell


I specially recommend this interview for people who work with selling beer in one form or another. I believe there is something to learn from Václav and Pilsner Urquell.





While I was doing a freelance job in Pilsen, Czech Republic to cover Pilsner Urquell's 171st anniversary, (05.10.2013) including the International Master Bartender competition. I suddenly got the opportunity to get a short interview with Václav Berka the Trade Brewmaster of Pilsner Urquell. With very little time to prepare and no cut-in clips recorded or other fancy stuff I did the interview in a dark back alley in front of a restaurant, I decided to not edit it at all cause I think the interview itself is good enough to be presented uncut. (Also I don't have cut-in clips ;))

My friends and followers know I'm no lager boy, but I have to say that both the city of Pilsen and Václav impressed me, those Czechs sure know how to brew a mean bottom fermented beer, and best of them all were Pilsner Urquell Nefiltrovaný, the unfiltered version of the beer already widely available all around the world. I tried it in the basement under the brewery from the huge oak barrels, were it is less bubbly and have a stronger diacetyl taste, a really cool atmospheric place to drink beer! I also tried it from tap many places and that was really refreshing and good, mmm with a big fat head and nice bitterness, some hops, full bodied and with some yeasty flavours. But the best version was the one I tried from a small oak barrel at the after party of the event, and in this version some of the oak flavours actually came through to the beer, probably unintentionally, but still really good. If you're used to sometimes drinking a Norwegian industrial lager (Hansa/Ringnes and so on) you're in for a surprise, a really good one if it’s served right! From today and for the next couple of weeks this special version that usually is only available in the Pilsen area will be available in Norway. (Dates may differ from pub to pub)



Václav Berka at the International Master Bartender finals.


Here is where you can buy Pilsner Urquell Nefiltrovaný (Unfiltered):
  •        Cardinal, Skagen 21, Stavanger
  •         Sørmarka Kurs & Konferansesenter, Enebakkveien 625, Siggerud (Ski)
  •        Nikkers Sport, Elvegata 18, Lillehammer
  •        Øl-torget & BRÜ Vulkan Pub in Mathall, Maridalsveien 17 a, Oslo
  •        Revolver, Møllergata 32, Oslo
  •        Forest & Brown, Niels Juels gate 31, Oslo
  •        Dr. Jekkyls Pub, Klingenberggate 4, Oslo
  •        Amundsen Brygghus, Stortingsgata 20, Oslo
  •        Schouskjelleren, Trondheimsveien 2, Oslo
  •        Beer palace, Holmens gate 3, Oslo

This version of Pilsner Urquell is sold as a fresh beer and will only be available for a very short time!

Na Zdraví
- Haffy

Me helping myself straight from the barrel, bliss...


Friday, 20 September 2013

Metal, Cabbage and Meat!!!!

I`m driving home from work, thinking about that stupid mead video that Haffy posted a few weeks back. I`m so pissed off I feed two Slayer albums into my CD-player simultaneously just to keep my blood from boiling. Seasons in the Abyss and South of Heaven. Damn Lombardo is blasting like a motherf..cker. How can I top this damn mead movie. I haven`t written anything good in a long time. Just working, sleeping and occasionally drinking good beer..... in between working and sleeping. I`m hungry and it does no good either for my driving or anger management, flipping off pedestrians left and right and shouting at the driver in front of me for not keeping up with my current driving standards. I need food to calm down, but not anything quick, fried or smeared in industrial grease. I need something proper and majestic. Something that could be mistaken for beeing polish, but is truly true norwegian old school style. Something Slayer would eat after a gig while touring through central Congo and Sierra Leone. Meat. I need meat. I need metal, cabbage and meat!!!!


I rush down to my local butcher, Idsøe (dating back to 1828), and pick up some nice pieces of shoulder of lamb. Its in season, and Slayer are sharpening their axes. After getting some nice cabbage from my next door grocery shop I slice it with brutal efficiency and lethal precision on my kitchen bench. Chop chop you dead. I get a big pot, throw it at the neighbours car, get a new and bigger pot,and start prepping. Sliced cabbage, lamb, sea salt and whole pepper corns, and then repeat infinitely. Instead of water, I pour some Chimay Red and Vanderghinste Oud Bruin from Bockor, making a fruity, malty and a little sourish stock for the meat and cabbage to soak in for about 90 minutes at close to boiling temperatures with the lid on. POW! SMASH!! BLOINGH! CRASH!!     IT`S ALIIIIIIVE!!!....*


(Fårikål is Norway's national dish)

Behold. I have created an awesome dish. Salty, peppery, malty, cabbagey, meaty yumminess. Easy to make, cheap and perfect for those early autumn mosh pits.

I devour it accompanied with a nice glass of Baladin Birra Lurisia Sei. Life is good, and suddenly that mead video is not so bad after all.

( The recipe was inspired by my fellow beer blogger colleague, beer enthusiast and bringer of great Italian beers, Jørn Idar Almås Kvig of Beer Enthusiast/ Høyt Skum)

Cheers from Kjetil

Hannibal Lecter: And what did you see, Clarice? What did you see?
Clarice Starling: Lambs. The lambs were screaming.
Hannibal Lecter: They were slaughtering the spring lambs?
Clarice Starling: And they were screaming.


Thursday, 12 September 2013

Bergen Ølfestival 2013

For andre år på rad arrangeres det ølfestival i Bergen i regi av Stian Krog fra "Venner av Nøgne Ø Bergen" og TV-kokk og restauranteier Hanne Frosta fra "Hanne på Høyden". Nok en gang gikk Bergen mann av huset for å nyte Norske håndverks og mikroøl brygget langt inn i fjorder og fra andre Norske byer, de store bryggeriene var der også, samt et cideri fra Hardanger. Dag en regnet bort og det var krøll med det nymoderne bongsystemet. Begge disse problemene ble løst til dag to, da skinte solen og et gammeldags og velfungerende bongsystem ble brukt. Vi i "Die By The Beer" traff masse gamle kjente, men vi fikk også nye bekjentskap som "Voss Bryggeri" som lagde festivalølet Bøll, en nytelse bare så det er sagt! I videoen som følger dette blogginnlegget snakker vi med en bråte av store Norske ølpersonligheter, som Evan fra Ægir som forteller oss hvordan samarbeidsbrygget med Amerikanske Boulevard ble til og Voss Bryggeri som gir oss hemmeligheten bak deres øl med røykt humle. Mike Murphy fra Lervig langer ut mot Ringnes sitt nye "Norsk Lokaløl" slagord og forteller oss om samarbeidsølen med Kaizers Ochestra, mens Sirgid Strætkvern forfatter og stemningsskaper fra Ringnes gir oss noen enkle tips om hvordan du kan bruke øl i matlaging. Vi møtte også forfatterne bak den nye Norske Ølboka: Ølbrygging - Fra Hånd Til Munn" som du kan bestille via denne linken til Bryggselv. (Anbefales!) Ja, dette er bare noe av det vi tar for oss i videoen!


Bergen ølfestival var en opplevelse og denne videoen er en hyllest til alle de som stilte med fantastiske øl, dugnadsånd og glede, det var dere som gjorde festivalen til en suksess. Klapp på skulderne til Stian & Hanne for fantastisk initiativ! Men vi vet jo alle at Bergen er en fantastisk by, selv om vi som ikke kommer derifra ikke så ofte vil innrømme det. Jeg gleder meg til neste år!


Videoen er filmet og lagd i full 1080 HD, se den i fullskjerm med maks oppløsning! (Gjerne via TV)


Legger like gjerne inn bildene fra Bergen Ølfestival her også, her er dog ikke alt fra selve festivalen. Her er det også bilder fra Baladin Ølsmaking i regi av Jørn Idar Almås Kvig fra Beer Enthusiast & fra puben med Norges råeste tappelinje Henrik Øl & Vinstue.





Dette er "Die By The Beer" sin første historie og video på Norsk, vennligst gi tilbakemeldinger om hva du synes om det. Det er også lov å kommentere på andre ting! Stem, del, lik, abonner og kommenter i vei! Støtt Håndverksøl!

Skål!
- Haffy

Monday, 26 August 2013

Kristiansand Ølfestival The Movie

Beautiful Bendiksbukta on Odderøya gives me memories of the long bankrupt Quart Festival, I've actually seen a couple do the horizontal polka on the stage that used to be here during the summertime festival. Anyways, now Bendiksbukta is ready to create new memories with Kristiansand Beer Festival. Still hungover when I released the pictures from the festival yesterday, now I'm much better and the movie is done! Do I have anything to add on what I wrote yesterday? Yes, I thought Kristiansand Ølfestival were awesome, and I really hope they make an even bigger festival next year, but only slightly bigger. My favorite beers at the festival were the "CAP Imperial Stout" silk smooth, the "Birra del Borgo ArcheoBirra Etrusca - Anfora" really sour, fruity and crazy, fermented in clay amphora. And of course the good old "Lervig Barley Wine" a 13% ABV full bodied armor plated crazy vanilla bomb!

But anyway the beer many people will ask about right now is the Hansa IPA, and I have an opinion. Cause I tried it and had a chat with the brewer. Craft beer should be made by craft brewers and craft beer drinkers! A brewer that filter his beer till there's no taste left in fear of autolysis really should not brew an IPA, cause it is filter really heavy, almost no flavor left. Also it would help if the brewer were into the beer styles he's brewing. I agree that all IPA's don't have to be 100+ IBU, but come on, it's not an IPA without a solid bitterness punch, it's a pale ale and remember this is only a 4,5% ABV beer. Brewed by a guy and a brewery that doesn't like ale, doesn't drink ale and is only checking the market to see if profit can be made. No need for more on this subject, I wasn't impressed and I doubt that you will be either! Use your hard earned money on brews that are brewed with passion and love by people who care.

But one thing that actually impressed me, were this festival and I hope that this video shows just that!

Enjoy the video, please watch in full screen and max resolution as always!

Subscribe, like, comment & share!

Cheers
- Haffy

Sunday, 25 August 2013

Photos from Kristiansand Ølfestival 2013



Kristiansand Beer Festival 2013 were held outside Odderøyahallen Saturday July 24th 2013. The sun was shining the beer was cold and for five hours no one had a care in the world. The Scottish Innis and Gunn had crossed the sea to be apart of this joyful festival and the new-coming Swedes of CAP brewery had driven their hippie mobile across land and borders. Norwegian macro giants Hansa Borg sent CB, Kristiansands own to premiere their new 4,5% ABV Hansa IPA. My two favorite Norwegian breweries Nøgne Ø & Lervig Aktiebryggeri were there and also newcomers Austmann from Trondheim and Balder Brygg from Sogn & Fjorande. Christiansand Brygghus, a local brewpub that were apart of arranging the festival showcased their brews. Gastropuben Kick, Patrick's & Bakgården were also apart of arranging this event. Strag and Cask also had stands showing off some new brews that will hit the shelves of Vinmonopolet soon. Home brewers Heidrun were brewing a stout and answering questions about brewing, a must at any beer festival. Last but not least the food was really good!

I brought my camera and film with interviews from the event is coming very soon, I had a really good time and hope I will be able to visit again next year!
- Haffy

Tuesday, 13 August 2013

How To Make Mead For Beginners (Video)

I don't really think this article targets this blogs main audience, but lately we have been brewing some mead. First up were a Vanilla Bean Bourbon Oaked Mead/Braggot that's fermenting on Champagne yeast right now. But when my local home-brew supplier Bryggselv got hold of some mead yeast I decided to make some more mead. And since I haven't updated this blog in 6 weeks, why not make it into a blog. So here it is a beginners guide on how easy it can be to make mead, done in my very small downtown apartment. Enjoy the video or not! (Watch in full screen and full resolution please!)





Maybe I'll do a bigger piece on mead sometime in the future, the subject is very interesting! :)

More info on mead:
http://www.gotmead.com/

Cheers
- Haffy